Vi keramiker gör ibland inspirationsresor, det är resor i keramikens spår. Kan vara ett museum med fina samlingar keramik som Knossos på Kreta eller ett av mina favoriter på i Larnaca på Cypern. Under den tiden jag forskade på lergods rester jag ofta inom forna Sovjet i jakt på vedeldade lergodsugnar, hittade dem på de mest märkliga ställen och och ibland av rena “tillfälligheter”.
Idag har en inspiration och keramikresa tagit mig till Bali, nu är jag mer samtida och har hyrt en studioplats i en utrustad keramikverkstad. Det är väldigt spännande att vara i en ny keramikverkstad, se över utrustningen och testa sånt jag inte har i mitt eget krukmakeri. Mest kul är att möta lersiar från andra kontinenter, när vi möts över lera talar vi samma ju samma språk. Keramikverkstan här är mycket amerikansk, det handlar inte om någon traditionell balinesisk keramik. Däremot har de flera spännande keramikugnar som Anagama och saltugnar, de bränner också högt (kägla 10) i oxiderade gasungnar till vardags, det är bra som keramikinspiration.
Keramikplanerna ändrar sig.
Men även om allt finns så tar det ändå tid att komma in i teknikerna och omsätta för egen del. Mitt planerade arbete här har förändrats många gånger, först för att jag insåg att det inte är någon större ide att shippa keramik från Indonesien till Sverige, det är mer än svindyrt. Mitt skapande här har gått ut på att testa nya modeller/ tekniker, ibland filma för KeramikAkademin för att ge keramikinspiration (mina webbaserade keramikkurser) och slå ihop leran för att återanvända den. Recycla sin lera är ett skönt sätt att utvecklas sitt skapande på, vi keramiker är ofta alldeles för produktionsinriktade. Inte så konstigt det är vår tid som är dyrbar men just nu är det skapandet som är fokus. Som alltid ger jag mig själv uppgifter, nu är det att inte skapa något jag gjort tidigare. Då passar Balistudion bra med alla verktyg och gipsformar som jag inte har i krukmakeriet. Andra saker jag verkligen fått fundera på är torkning och luftfuktighet, vid regn det regnar varje dag är luftfuktigheten 97% dvs. inget torkar. Är det sol kan det torka blixtsnabbt, framförallt om vi ställer godset i solen. Det yttre faktorerna som att det är grymt varmt gör det utmanande att skapa här.
Härligt samarbete keramiker emellan.
En av mina bästa möten var med Bronwyn Clarke en keramiker från Tasmanien, hon och jag inledd intuitivt ett samarbete. Blev sambos i min studio medan jag fick plats i hennes bränningar, hur jag får hem grejerna får vi se? Bronwyn är också en sån person som känner alla och åker hit titt som tätt, Bali är inte så långt från Australien. Mer om hur vårt samarbete fortlöper senare … Det blev i alla fall en videoserie om att dreja tekannor, hon är superbra på tekannor. Den kommer i KeramikAkademins medlemskap … där jag (och Bronwyn) visar hur du gör ännu bättre keramik!
Nyfiken på KeramikAkademin?
Har precis skapat en mini/info kurs ”Utrusta din keramikverkstad” där går jag igenom vad som är bra att veta/köpa när du starta din keramikverkstad och vad du kan skaffa senare. Där finns också förslag på ugnar och varför du ska välja just dem, samt listor på vad du behöver i keramikverkstan samt förslag på olika leverantörer.
Här ser du två förslag. Är du fast besluten om att starta keramikverkstad gå med i KeramikAkademin direkt, som medlem får du rabatt hos Brännpunkt på keramikugn och drejskiva. Jag tycker inte du ska vänta utan hoppa in i medlemskapet redan nu, då har du har min support från första stund. Du har även de kurser ni behöver för att lära dig göra ännu bättre keramik. I medlemskapet finns keramikkunskap för flera år framåt.
Är du inte riktig säker utan vill drömma lite längre, har du god nytta av ”Utrusta din keramikverkstad” där får du också känna lite på hur det är att gå en webbaserad keramikkurs med mig.
Här har du två möjligheter:
- Gå med i KeramikAkademin, direkt och har support och hjälp från första stund.
https://www.keramikkurser.se/offers/Nt5PFHVB - Eller drömma lite mer genom ”Utrusta din keramikverkstad”
https://www.keramikkurser.se/offers/F7U4L2dx
Vad du än väljer så kommer du ta stora steg in i keramikens värld …