I veckan kom jag äntligen iväg för att besöka Lantbruksmuseet i Hammenhög, en fantastisk byggnad full med gamla föremål som en gång har tjänat jordbruket. Vår guide Sven-Ingemar Nilsson berättade om utvalda artefakter, jag vandrade rastlöst genom samlingarna och funderade för mig själv över ”tingen”. Hur själlösa dessa fantastiska bruksföremål är när de ryckta ur sitt sammanhang inte har någon som berättar deras historia. Tänkte på digitalisering av samlingar och hur vida man kopplar historia till föremålen. Gör man det? Inte vad jag vet, socknar, material, någon 1800-tals kategori och klassificering det är vad som läggs till. Vem berättar historien som Sven-Ingmar och nästa generation kommer de ha aning om vad man en gång hade föremålen till?
Då stod den där mina lergodsögon gjorde ett stort fynd, ett lergodsfat det var som en bekant på något sätt kände jag ingen krukmakaren, kanske från Halmstad, får kolla upp det senare. Det spännande är att fatet var fullskrivet med text, så här har jag tolkat den
P.B Holmberg Simlerholm 1882 Pris 25 öre Johan Göransson Gardlösa An 1882 och så mitt i fatet Pris 36 öre, smart att bädda in berättelsen, kanske något att ta efter?