Det roliga med en inspirationsträdgård är att den delvis skapar sig själv, gräset växer, rosorna knoppas osv. Men området kring Katt-templet gör sig bara delvis själv. De sticklingsförökade rosorna har överlevt och börjat växa kraftigt och runt dem kommer det lökar som jag glömt vad det är. Nu är det bara en liten bit kvar utanför att stensätta och Kärleken har påbörjat markarbetet med att gräva bort jord och lägga på stenmjöl. I helgen blir det paddning och sen stensättning med gatusten, det ska bli så spännande att se det färdiga resultatet. Det där med att ha en perfekt trädgård är ingenting för oss, här kommer det nog alltid vara en trädgård under arbete och utveckling? En inspirationsträdgård för dig också hoppas jag?
I sommar kommer vi att jobba ännu mer med järn och rost, svets-containern är på ingång. Med containern på plats så kommer några nya bordsprojekt i betong, järn och keramik lämna prototyp stadiet och komma ut i hela sin glans. Snart så får du se dem, det är bordsskivor med stengods-kakel-reliefer gjutet i betong som klarar att stå ute året om.
I köksträdgården blir det bönrum med Rosenbönor, vad som ska odlas i de rostiga odlingslådorna vet jag inte just nu, det blir spontanplantering som vanligt. Måste erkänna att jag inte riktigt känner mig i fas med trädgårdens växtkraften just nu men tröstar mig med att så är det varje vår.
Det går för fort helt enkelt!
Mina tankar snurrar mycket runt täckodling, har lyckats kväva kirskål genom att täcka med tidningar och bark. Nu funderar jag vad jag ska täcka med i trädgårdslandet, inser att vi inte hinner med så mycket av det ätliga i år. Undrar om det går att täcka med tidningar och sand? För sand kan vi inte få för mycket av i vår Österlenska lerjord, det blir att ringa min favorit leverantör och beställa en säck sand idag.
Återkommer med utvärdering när jag testat.
Vi ses sen och ge inte upp!
Sommarplanerna sätts i verket
Du vet att det är mycket rost i trädgården numera, ibland har Kärleken kallat trädgården skämtsamt för ”skroten”.
Nu är det inte vilket järn som helst vi har i trädgården, det mesta är corten en rosttrög sorts järn som passar bra att gräva ner i jorden.
Hos oss började det med en meters kantstöd på 10 cm med några påsvetsade järnpinnar, dyrt och inte speciellt effektivt. De korta längderna var bara bra när det skulle transporteras och den snåla 10 cm gör att vi får korrigera dem varje år. Inget kul, någon gång under rost och järnundersökningarna snubblade vi över ”corten” som arkitekter verkar älska?
Vi undersökte med vår järnleverantör, jag köper ju en hel del järnpinnar till min trädgårdskonst, och frågade om de kunde leverera?
Jo då corten hade de i 3 mm * 3000 mm* 1500 skivor, bara att beställa och kapa. Så började vår cortenresa till att börja med så kapade vi skivorna i 200 mm eller 300 mm breda längder. Vi hade ett mycket försummat ställe i trädgården, där kirskålen fått ett ordentligt fäste. Min plan var att sätta runda kantstöd runt större buskar och träd och sen täcka med tidningar och bark, så att kriskålen skulle ge upp. Den planen fungerade perfekt och kirskålen är helt borta i de runda cortenringarna. Runt ringarna har vi satt gatusten eller lagt täckduk med mindre sten.
Vi började gilla rost så mycket att vi ville att kantstöden skulle sticka upp runt rabatterna. Det fungera ju också bra med cortenjärnet för att hålla de olika materialen på plats och utan att vi riktig visste hur, så blev vårt trädgårdssignum corten blandat med keramik.
Under arbetet med Katt-templet eller Klurburen, kärt barn har många namn, så blev Kärlekens behov av eget utrymme uppenbart. Mer om det projektet och våra odlingslådor i corten i ett senare inlägg, här får du se lite mer av Katt-templet och den delen av trädgården.
Rost + trädgård + keramik = snyggt
Ibland faller bitarna på plats, eller polletten trillar ner, under detta projekt har det verkligen lossnat!
Nu handlar det om trädgård, är du keramiknörd sluta läs nu.
Länge, länge så länge jag haft en trädgård har jag sökt ett tema för min trädgård. Först ut var ”den erotiska trädgården” massor med krasse och pumpor som ringlade ner för Gränna sluttningen. Men jag fick inte riktigt till det, erotiken alltså och det blev mest en ringlande trädgård.
Klassiska farmorsrabatter, mullbär, valnötsträd i Runsberga på Öland, det gick så där. Kanske hade jag inte den trädgården tillräckligt länge?
Nu när vi bor på Österlen trodde jag att det skulle bli en rosenträdgård? Men även om jag älskar rosor blir det lite tråkigt även det i längden.
Den senaste veckan har vi snyggat till området kring krukmakeriets parkeringen här i Hammenhög, det har varit varmt många grader över tretti. Min starka ihärdig kärlek har röjt, skyfflat, paddat och svettats. Sakta, sakta växer en ny struktur i trädgården fram. För att underlätta ogräsrensning grävde vi ner järncirklar i cortenstål runt de buskar och träd som skulle vara kvar. Vi höjde även en befintlig rabatt genom att sätta 30 cm cortenplåt runt hela rabatten. Det var så cortenstålet tog sig in, först som kantavskiljare mellan olika ytor och så nu som en dekorativ del i trädgårdsdesignen. Det var då det hände, cortenföräskelsen var ett faktum.
Jäklar vad snyggt det blev, rabatten svävar! Den ljusa rosten mot det gröna och växternas blommor i lila och cerist är helt i min färgskala.
Har ett fint samarbete med Jagorstrands trädgård i Vinslöv, min enda återförsäljare av frökapslar. Det var vid vårt första möte med deras trädgård vi bestämde oss att göra något coolt av vår trädgård också.
Så vad är temat undrar du? Det kanske inte är något riktigt tema? Men det är i alla fall en linje, cortenstål.
Nu ska jag utforska vad som går att göra i trädgården och framför allt vad som går att kombinera med keramik.
Årets trädgårdsprojekt är långt i från slutfört man ser egentligen bara strukturen idag. Ett katt-tempel ska byggas ovan den cirkelformade betongen, rosor ska klättra upp över taket, betongplattor ska sättas, grus och en gräsmatta ska rullas ut.
I min tanke är jag redan på nästa projekt mer cortenstål… Får nog skaffa en svets?
Som du förstår har det inte varit så mycket tid i krukmakeriet.
Vattna törstiga växter, tala med kunder, gräva och flytta växter har upptagit min tid några veckor nu.
Så det ska bli härligt att sätta händerna i leran och fortsätta att planera nästa del av trädgården.
Fortsättning följer… Jagorstrand her we come!
